Què és el compostatge?

El procés de descomposició de la matèria orgànica es dona de manera natural. De fet, és l’exemple per excel·lència del caràcter cíclic de la naturalesa. Quan aquest procés s’afavoreix controlant les condicions d’aigua, temperatura i aire, es parla de compostatge. L’objectiu del compostatge és convertir les restes orgàniques en compost, un adob natural que aporta a la terra aigua i nutrients. La descomposció es produeix per l’acció de bacteris i fongs, sovint amb l’ajuda de petits animals que mengen restes orgàniques, com ara els porquets de Sant Antoni i diversos tipus de cucs.

Què necessitem pel
Autocompostatge

El compostador

Tot i que el compostatge es pot fer en piles a l’aire lliure, el més habitual quan es fa a les llars és disposar d’un compostador. Es tracta d’un recipient amb tapa superior, per on s’aboquen les restes orgàniques, i una obertura a la base, que serveix per extreure’n el compost madur.

Model: Si hem optat per fer el procés amb un compostador i som manetes, podem valorar la possibilitat de construir-lo seguint algun dels tutorials que es poden trobar a internet, per exemple amb palets. Si el comprem, trobarem que al mercat n’hi ha de tipus diversos i el podrem triar en funció de les necessitats, el pressupost i l’espai disponible. Pel que fa als materials, n’hi ha de plàstic, de plàstic reciclat i de fusta. Aquests darrers només tenen l’inconvenient que el procés queda més subjecte a les variacions climàtiques i que no mantenen tan bé la humitat.

Mida: A tall de referència, un compostador de 300 litres serveix per processar les restes orgàniques d’una casa unifamiliar de dues o tres persones, amb jardí d’entre 50 i 100 metres quadrats, amb vegetació alta.

Els estris

Gestió dels residus

Què SI podem compostar i com ho hem de preparar?

Què NO podem compostar?

#cerdanyacircular